Szakértelem, Szolgálat, Servitor

Új kormányrendelet az egyetemes szolgáltatásra való jogosultságról

2022. november 10.

Tisztelt Ügyfeleink!

A hétfői napon megjelent a 443/2022 (XI.7) sz. Kormányrendelet a vészhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra való jogosultságról. Amennyiben van olyan fogyasztási helyük, amely jelenleg is Egyetemes Szolgáltatásban van (azaz nem Servitor flottás vagy egyéb versenypiaci szerződése van), az alábbiakra szeretnénk felhívni figyelmüket:

Az Egyetemes Szolgáltató 2022. november 15-ig  ellenőrzi az Egyetemes Szolgáltatásra jogosultak körét, és nyilatkozattételre kéri fel azokat a Felhasználókat, amelyeknél a jogosultság a Szolgáltató szerint kérdéses lehet. Nyilatkozni kizárólag a Szolgáltató által megadott elektronikus felületen lehet. Aki nem kap megkeresést a Szolgáltatótól, annak nincs teendője.

  • Azon Felhasználóktól, akik akként nyilatkoznak, hogy jogosultak, a Szolgáltató igazoló dokumentumokat kér majd be. Amennyiben a Szolgáltató mégis jogosulatlannak találja a Felhasználót, vele visszamenőlegesen áramszolgáltatás esetén az alább írt tőzsdei áron, gázszolgáltatás esetén az alább írt tőzsdei ár 120 százalékán számol el.
  • Azon Felhasználók esetében, akik akként nyilatkoznak, hogy nem jogosultak, a Szolgáltató a 2022. október 1. napján érvényes ún. Lakossági piaci áram illetve gázáron számol el.
    Ez az áram esetében 70 Ft/kWh (alapdíj nélkül, de hálózati díjakkal és adókkal együtt), a földgáz esetében 767 Ft/m3 (alapdíj nélkül, de hálózati díjakkal és adókkal együtt).
  • Azon Felhasználók Egyetemes szerződését, akik a megadott (8 napos) határidőig nem nyilatkoznak, a Szolgáltató 2022. augusztus 1-i fordulónapra felbontja, és velük visszamenőlegesen az alább részletezett tőzsdei árakon számol el.

A hivatkozott tőzsdei árak az alábbiak:

  • A villamos energiát az adott hónapra vonatkozó átlagos tőzsdei (HUPX másnapi órás) áron számolja el. Ennek a terméknek a napi átlagára szeptember-október hónapokban 50 - 250 Ft/kWh között változott (hálózati díjak és adók nélkül)
  • A földgázt az adott hónapra vonatkozó átlagos tőzsdei (CEEGEX másnapi) súlyozott átlagáron számolja el. Ennek a terméknek a napi ára idén szeptember-október hónapokban 719 - 1034 Ft/m3 között változott (hálózati díjak és adók nélkül)


Az információkat teljes körűen a Magyar Közlöny 181/2022 számában közölt 443/2022. (XI. 7.) kormányrendelet, illetve a releváns tőzsdei és Szolgáltatói honlapok tartalmazzák.
Jelen körlevél a Servitor ÁSZF szerinti Kiegészítő szolgáltatásnak minősül.

Impresszum | Adatkezelési tájékoztató | Copyright 2022 Servitor Pro Multis Nonprofit Kft.