Szakértelem, Szolgálat, Servitor

Lehetőségek a Végső Menedékes ellátás után

2022. november 15.

Tisztelt Ügyfeleink!

A nyáron közzétett 217/2022. (VI. 17.) kormányrendelet a Végső Menedékes (v.m.) ellátást december 31-ig biztosítja az érintett Fogyasztók számára. A Szolgáltató (MVM) a napokban levélben megkeres minden v.m. ellátásban lévő Fogyasztót, hogy november végéig nyilatkozzon, 2023. január 1-től milyen formában szeretné biztosítani saját földgáz, illetve villamos energia ellátását. A Fogyasztók két lehetőség közül választhatnak:

Az egyik lehetőség a v.m. ellátásból kikerülő Fogyasztók számára,  hogy az MVM által részükre kialakított ún. Váltó Fix szerződést választják. Ez esetben nincs teendőjük, mert ha másképp nem nyilatkoznak, a Váltó Fix szerződés a v.m. ellátás végével automatikusan életbe lép.

A Váltó Fix ellátás induló díjainak képleteit itt találják: 

MVM GE váltó fix ár (.pdf,87 kB)

MVM VE váltó fix ár (.pdf, 254 kB)

a szerződések mintáját pedig itt: 

MVM GE váltó fix szerződés (.pdf, 1.9 MB)

MVM VE váltó fix szerződés (.pdf, 289 kB)

illetve  tájékoztatásul összegyűjtöttük ezen ellátás néhány főbb jellemzőjét:

  • a földgáz szerződések 2023.01.01. - 2023.10.01. időszakra, a villamos energia szerződések 2023.01.01. - 2023.12.31. időszakra szólnak,
  • a szerződések határozott idejűek, azokból lejárat előtt kilépni nem lehet,
  • a szerződések ún. utolsó ajánlattételi jogot (Last Call) is tartalmaznak,
  • a szerződések lejárta előtt az MVM új ajánlatot tehet majd a következő időszakra, amely szerződéssé válik, amennyiben a Fogyasztó azt egyértelműen írásban nem utasítja el (ráutaló magatartással megvalósuló szerződés hosszabbítás),
  • a földgáz és a villamos energia díj megállapítására (a közzétett képletek alapján) csak a nyilatkozattételi határidő után, december első hetében, az akkori piaci viszonyok alapján kerül majd sor. A közölt földgáz és a villamos energia díja bár nem kötődik automatikusan a tőzsdei vagy árfolyam változásokhoz, de mégsem fix, mivel azt az MVM a szerződés során jogosult egyoldalúan megváltoztatni.

A másik lehetőség, hogy „klasszikus” versenypiaci Kereskedelmi szerződést kötnek valamelyik energiakereskedővel (pl. MVM, E.ON, Audax, E2 stb., illetve ez esetben a Servitor, mint flottakezelő is ide sorolható*) az általuk kínált feltételekkel. Az MVM (mint v.m. ellátó) által kiküldött levél alapján, az MVM kereskedelmi (nem Egyetemes) honlapján, a https://mvmenergiakereskedo.hu/valtofix linken online tudják jelezni, hogy az ellátásukat más - a Váltó Fix ellátástól eltérő - módon kívánják biztosítani. Fontos, hogy ebben az esetben a Fogyasztónak kell utánajárnia, hogy 2023. január 1-től földgáz, illetve villamos energia kereskedelmi szerződése legyen. Valamint azt is szem előtt kell tartani, hogy amennyiben nem az MVM-mel kívánják az új szerződést megkötni, a kereskedőváltást** a jogszabályi előírásnak megfelelően fordulónap (január 1.) előtt legalább 21 nappal a hálózatüzemeltető Elosztó felé be kell jelenteni. Mivel a bejelentést az új Kereskedő csak a szerződéskötés után teszi meg, érdemes a szerződést már a fordulónap előtt 25-30 nappal megkötni.

* További információ a https://servitor.hu/letoltheto-dokumentumok linken található.
**A Kereskedőváltás alatt itt azt az esetet értik, amikor az új szerződést nem az MVM Next Zrt.-vel (akár versenypiaci, akár Váltó Fix szerződéssel) kötik meg.

Az információkat teljes körűen az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. versenypiaci honlapja tartalmaza. Jelen hír a Servitor ÁSZF szerinti Kiegészítő szolgáltatásnak minősül.

Impresszum | Adatkezelési tájékoztató | Copyright 2023 Servitor Pro Multis Nonprofit Kft.