Szakértelem, Szolgálat, Servitor

Ismételt tájékoztatás a 399/2023. (VIII. 24.) korm. rendelet által előírt nyilatkozati kötelezettségről

2024. február 7.

Kedves Ügyfeleink!

A Kormány 2023. augusztus 24-i rendeletében, 2024. január 1-i hatályba lépéssel, új intézkedési és jogosultsági rendszert írt elő a felhasználókat érintő földgázkorlátozási rendszer kapcsán. Az ezzel kapcsolatos első tájékoztatásunkat tavaly novemberben tettük közzé.

Azóta több kérdés is tisztázódott, kialakultak, illetve pontosításra kerültek a szükséges értelmezések és folyamatok. Bár ez a folyamat még mindig tart, jónak láttuk a rendelkezésre álló információkat - tájékozódás és többszöri egyeztetés után - megosztani Ügyfeleinkkel. Az ez után érkező információk alapján természetesen folyamatosan frissítjük, aktualizáljuk majd a tájékoztatót, ezért kérjük, hogy a jövőben mindig az aktuális verzió alapján járjanak el, amelyet a honlapunk Letölthető dokumentumok oldalán érhetnek el.

Segítségképpen még néhány gondolatot szeretnénk megosztani Önökkel:

  • Milyen helyzetben következhet be korlátozás? Minden olyan helyzetben, amikor az aktuálisan rendelkezésre álló földgázmennyiség kevesebb, mint a Felhasználók összesített igénye, vagy ennek az állapotnak a közeli bekövetkezése reálisan várható. Tudni kell, hogy egy ilyen helyzet valószínűsége nagyon alacsony, a magyar földgázhálózatnak majd’ minden szomszédos országgal van vételezésre alkalmas összeköttetése, fogyasztás-arányosan európa egyik legnagyobb tározói kapacitásával rendelkezünk és hazai kitermelés is folyik. Az ország ellátás biztonságát rövid és hosszú távú nemzetközi kereskedelmi szerződések egyaránt garantálják. Ugyanakkor az is tudni kell - az elmúlt pár év tapasztalatai alapján különösképpen - hogy a veszélyhelyzetek kockázata nem nulla, így ezekre is fel kell készülni.
  • Mi a célja a nyilatkozatnak? A nyilatkozatnak kettős célja van. Egyrészt tudatja a Felhasználó, hogy milyen elérhetőségeken kéri a korlátozási tájékoztatásokat, másrészt tudatja, hogy - a normál besoroláson túl - milyen kivétel (kedvezmény) vonatkozik rá.
  • Kik az érintett Felhasználók? Alapvetően minden nem lakossági Felhasználó, a fogyasztás mértékétől és a felhasználás céljától függetlenül. Technikai okok miatt nyilvánvalóan azok a Felhasználók érintettek elsősorban, ahol a távmérés segítségével az önkorlátozás betartása ellenőrizhető, de ez nem ad felmentést a csak helyszíni leolvasással ellenőrizhető Felhasználók számára.
  • Milyen következményei lehetnek a nyilatkozattétel elmulasztásának, vagy a korlátozás be nem tartásának?
    A nyilatkozattétel elmulasztásának (vagy érvénytelen nyilatkozat beadásának) nincs önálló szankciója, de korlátozási helyzetben a Felhasználót ebben az esetben is terheli az önkorlátozási kötelezettség. A korlátozás be nem tartása esetén pótdíjfizetési és kártérítési kötelezettség van. A pótdíj az aktuális legmagasabb piaci (tőzsdei) ár ötvenszerese, ami a mostani konszolidálódott piaci körülmények között is 8-10.000 Ft/m3-t jelent, de egy energiaválság esetén nyilván a tőzsdei árak is lényegesen magasabbak lennénk (mint ahogy egy-két éve voltak is). A kártérítésnél érdemes figyelembe venni, hogy ha az Elosztó a szabályszegő Felhasználó hálózatból való kizárását (ami kötelessége) csak más Felhasználók egyidejű kizárásával tudja megvalósítani, akkor az ebből fakadó károk is a szabálytalan Felhasználót terhelik.
  • Mit javaslunk a Felhasználóknak? Elsősorban azt, hogy a legjobb tudásuk szerint töltsék ki a nyilatkozatot, és küldjék el a megadott címre. Másodsorban, figyeljék a híreket. Egy földgáz korlátozási helyzet nem órák, hanem napok - de még inkább hetek - alatt alakul ki. Ha ez reális lehetőségként megjelenik a médiában vagy a kormányzati kommunikációban, vizsgálják felül a korábban megadott telefonszámot és e-mail címet, ügyelve arra, hogy tényleg folyamatosan elérhetőek legyenek. Ezenkívül készítsenek egy egyszerű intézkedési tervet, rögzítve, hogy mely fogyasztó készülékeket (kazánokat, vízmelegítőket, stb.) kell lezárni, és ezt kinek kell elvégeznie és ellenőriznie.

A tájékoztatót és a kitöltendő nyilatkozatot a Letölthető dokumentumok aloldalon érhetik el.

Jelen tájékoztató közlése a Servitor ÁSZF szerinti Kiegészítő szolgáltatásnak minősül.

 

Impresszum | Adatkezelési tájékoztató | Copyright 2024 Servitor Pro Multis Nonprofit Kft.